zychowicz poleca
MIĘSA WIEPRZOWE - Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko – pikantnym
29-03-2012

czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 4-5 sztuk
  • czosnek
  • olej
  • słodko – pikantny sos chili (np. TAO TAO)
  • sól, przyprawa uniwersalna


Sposób przyrządzenia:

Marynata: pół szklanki słodki pikantnego sosu chili, 1/3 szklanki oleju, 4 starte ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (np. Vegeta). Wszystkie składniki wymieszać. Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry ok. 2-3 cm, delikatnie rozbić i nasmarować marynatą, pozostawić na minimum 30 minut (najlepiej mięso w marynacie trzymać około 3 godzin). Polędwiczki możemy smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu lub na grillu.
Świetnie smakują też z sosem czosnkowym: 3 łyżki majonezu, 1/3 szklanki słodkiej śmietany, sól, cukier, zioła prawansalskie, 1-2 starte ząbki czosnku.

Smacznego!

Powrót - Zychowicz, Daleszyce!
Zapraszamy do sklepów - Zychowicz, Daleszyce!