Przepisy kulinarne
MIĘSA JAGNIĘCE - Kapuśniak z żeberkiem jagnięcym
31-01-2013
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- Żeberka jagnięce około 0,7 kg
- 1 średnia cebula
- 3 duże ziemniaki
- Kapusta kiszona około 0,5 kg
- Ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy
- Marchew, pietruszka, seler
Ilość porcji: 4 - 5 porcji
Sposób przyrządzenie:
Żeberka jagnięce pokroić w paski obsmażyć na rozgrzanej patelni. Wrzucić do garnka z wodą (około 2-3 litry), dodać przyprawy: ziele, pieprz, liść laurowy. Gotujemy około 30minut. Po tym czasie dodajemy umyte i drobno pokrojone warzywa: marchew, pietruszka, seler i podsmażoną na osobnej patelni cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ugotują się ziemniaki, to należy dodać kiszoną kapustę (wcześniej wypłukaną, odsączoną i pokrojoną). Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 20 minut.
Kapuśniak podawać na talerzu z żeberkiem jagnięcym.
