zychowicz poleca
MIĘSA JAGNIĘCE - Kapuśniak z żeberkiem jagnięcym
31-01-2013

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • Żeberka jagnięce około 0,7 kg
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • Kapusta kiszona około 0,5 kg
  • Ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy
  • Marchew, pietruszka, seler

Ilość porcji: 4 - 5 porcji

Sposób przyrządzenie:

Żeberka jagnięce pokroić w paski obsmażyć na rozgrzanej patelni. Wrzucić do garnka z wodą (około 2-3 litry), dodać przyprawy: ziele, pieprz, liść laurowy. Gotujemy około 30minut. Po tym czasie dodajemy umyte i drobno pokrojone warzywa: marchew, pietruszka, seler i podsmażoną na osobnej patelni cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ugotują się ziemniaki, to należy dodać kiszoną kapustę (wcześniej wypłukaną, odsączoną i pokrojoną). Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 20 minut.
Kapuśniak podawać na talerzu z żeberkiem jagnięcym.

Powrót - Zychowicz, Daleszyce!
Zapraszamy do sklepów - Zychowicz, Daleszyce!