zychowicz poleca
MIĘSA JAGNIĘCE - Gulasz jagnięcy
31-01-2013

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:

  • Łopatka jagnięca b/k około 1kg
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Jedna niewielka cebula
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu
  • 1 - łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Do rozgrzanego rondla wrzucić mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po zrumienieniu mięsa wlać około 0,5 litra wody. Dodać 2-3 listki liścia laurowego, 2 - 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu. Wszystko dusić około 30 minut. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną: w niewielkiej ilości zimnej wody wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu. Zagotować.
Można podawać z gotowanymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem.

Smacznego!

 

Powrót - Zychowicz, Daleszyce!
Zapraszamy do sklepów - Zychowicz, Daleszyce!